Poročilo

EKOŠOLA 2017/18

Matična Osnovna šola Notranjski odred Cerknica je v mrežo Eko šol vključena že od samega začetka. V skladu s smernicami programa na šoli vsako leto poteka mnogo različnih dejavnosti.

Pri ekokvizu  smo v regiji (med 272 ekipami) dosegli 19. mesto. Marca smo se ponovno predstavili na sejmu Altermed v Celju, kjer smo dosegli zlato priznanje. Na stojnici smo predstavili visoke grede, zeliščne čaje in kako izdelati sok iz pšeničnih bilk. Učenci so nastopili z avtorskimi skladbami na temo Energija.

Pod okriljem kuharskega tekmovanja »Kuhna pa to« je bilo letos poleg zajtrka na jedilniku tudi tradicionalno slovensko kosilo, ki so ga pomagali pripraviti učenci vključeni v ID Kuharska tekmovanja. S projekti smo se trudili  za več prevzetih obrokov, več lokalno pridelane hrane, večjo samooskrbo in boljši odnos do hrane. Učenci sami po malici ali kosilu vedno sami pospravijo biološke odpadke. Večina stvari je pakiranih v večjih embalažah, kot je recimo čaj, sveže testenine, testenine, kakav, začimbe. Izdelali smo tudi raziskovalne naloge o biotski pestrosti lokalnega okolja. Učenci se vsak dan bolj zavedajo kakšen naravni biser je Slovenija in njihovo Cerkniško jezero.

Da bo naša narava še naprej tako čudovita, smo vestno ločevali odpadke, zbrali rekordno količino papirja (okoli 20 ton), ogromno zamaškov, kartuš in baterij. Redno so potekale čistilne akcije v okolici šole.

Učenci so iskali zeleno pot do šole, skrbeli za dobro počutje in pridno brali in ustvarjali iz odpadnih materialov. Izdelali so tudi učne pripomočke.

 

Hvala vsem, za sodelovanje in dobro voljo.

S skupnimi močmi smo ponovno prejeli zeleno zastavo.

 

Martina Marc in Lucija Kraševec

ekokoordinatorici

 

 

 

 

  1. Ozaveščanje – Ekokviz za OŠ (Tina Grapulin Bavčar)
  2. Hrana in zdravje – Altermed (Anja Turk)
  3. Eko hrana – Altermed (Veronika Švigelj)
  4. Obveščanje in mediji – Altermed (Martina Marc)
  5. Hrana in zdravje – Tradicionalni slovenski zajtrk (Sabina Peklaj)
  6. Eko hrana- Tradicionalni slovenski zajtrk (Veronika Švigelj)
  7. Hrana in zdravje – Odgovorno s hrano (Jure Mele)
  8. Didaktika – Odgovorno s hrano (Jure Mele)
  9. Ozaveščanje – Ekobranje za ekoživljenje (Anja Kebe Knavs)
  • Ozaveščanje – Star papir zbiram, prijatelja podpiram (Lucija Kraševec)
  • Zbiranje odpadnega papirja in kartona (Lucija Kraševec)
  • Zbiranje bioloških odpadkov (Sabina Peklaj)
  • Naročanje hrane, ki je pakirana v čim manj embalaže ali pa jo je mogoče ponovno uporabiti (Sabina Peklaj)
  • Uporaba ekološko pridelane hrane (Sabina Peklaj)
  • Postavitev/ureditev ekovrta ob ustanovi (Veronika Švigelj)
  • Izdelava načrta za postavitev/ureditev ekovrta ob ustanovi (Jure Mele)
  • Preskrba s hrano iz svežih, surovih in lokalnih sestavin (Anja Turk)
  • Ozaveščanje – Likovno ustvarjanje (Vesna Babič)
  • Energija v glasbi (Jasmina Žagar)
  • Učenci ustvarjajo svoje melodije
  • Ozaveščanje o varčni rabi vode z opozorili oziroma napisi nad umivalniki (Vesna Babič)
  • Trajnostna mobilnost – Detektivi za trajnostno mobilnost – Misija: Zeleni koraki (Zlata Kunst Cindrič)
  • Merjenje temperature v posameznih prostorih (Martina Marc)
  • Zbiranje izrabljenih tonerjev in kartuš (Lucija Kraševec)
  • Zbiranje odpadnih baterij (Zlata Kunst Cindrič)
  • Zbiranje pokrovčkov (Jana Frank)
  • Raziskovanje naravnih posebnosti in znamenitosti na lokalnem območju ustanove (Martina Marc)
  • Izvajanje aktivnosti za zdravje in dobro počutje – drugo (Urška Dobravec)
  • Uporaba odpadnih materialov za različne namene in pri različnih učnih predmetih (Urška Dobravec)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja